joi, 29 august 2013

Tu cum gestionezi furia?

         Furia este o emotie frecventa si universala pe care oamenii, indiferent de varsta, gen, cultura sau rasa o experientiaza. 
        Seneca - filozoful roman -  a fost primul  care a evidentiat efectele negative ale furiei - atat la nivel social cat si la cel individual. Ingrijorarile sale cu privire la furie sunt atat de prezente azi, cat au fost si acum 2000 de ani. Pe langa asocierea cu comportamente agresive si cu violenta, furia este strans legata de distrugerea relatiilor personale si a celor de lucru, afecteaza luarea deciziilor, creste comportamentele de risc si coreleaza strans cu atacul de cord, cancerul si atacul cerebral.

        Atentie la diferenta dintre furie ca emotie si agresivitate - atac asupra unei  alta persoana cu furie, cu intentia de a-l rani si ostilitate - un set de atitudini semipermanente generale sau situationale.
        Si totusi care este motivul pentru care aceasta emotie negativa continua sa ramana una din principalele emotii negative disfunctionale pe care le traim in viatat de zi cu zi? Raspunsul este oarecum logic...o fi avut si furia aceasta o functie buna pentru a-si pastra locul fruntas. 

        Ca si in cazul tuturor emotiilor, exista situatii cand furia este functionala, oferindu-ne posibilitatea de a identifica o situatie  semnificativa care necesita atentia noastra. A fost o vreme cand acesta furie a fost extrem de adaptativa. In cazul unei amenintari, in preistorie, oamenii aveau doua modalitati instinctive de raspuns: fly or fight! adica frica - si atunci fugeau sau furie - si atunci se luptau! In cea de-a doua situatie furia era foarte benefica pentru ca avea rol de activare a resurselor energetice fizice si psihice, atat de necesare pentru lupta. Ei, si in prezent in situatiile in care ne este amenintata siguranta personala (in cazul unui viol de exemplu) ori fugim ori ne aparam prin lupta, situatie in care avem nevoie de furie. In zilele noastre emotia de furie poate arata ca exista si o altfel de amenintare, asupra imaginii noastre de sine de exemplu, sau asupra valorilor si normelor noastre. Atunci cand ne confruntam cu o situatie amenintatoare, atentie la gandurile care ne trec prin mine, pentru ca acestea sunt cele care cauzeaza furia, nu situatia sau persoana!  
       E gresit sa spunem "Ma enervezi!", corect este "Eu ma infurii atunci cand tu vorbesti urat".
       Semnele furiei apar cand avem sentimentul de incalcare a unor norme. „Nu e corect!” „Asta nu ar fi trebuit sa se intample!” „Ma doare!” „Nu ma asteptam la asta” „Ma simt tradat” „Asta nu e ce merit” – toate aceste ganduri pot cauza furie si este foarte normal sa se intample astfel. Daca nu s-ar intampla, mai degraba ar fi un semn al unei probleme.
        Cu alte cuvinte, furia este un raspuns expresiv la ceva pe care noi resimtim ca nefiind corect sau de dorit fata de noi, ceilalti sau lume in general. Ea are rol protectiv si corectiv.

        Cu toate ca are o functie adaptativa, exista situatii in care, cum spuneam mai devreme, aceasta furia nu este corect gestionata si duce la distrugerea relariilor personale sau de serviciu, provoaca boli de inima sau chiar moarte (2 studii din 2003 sugereaza ca furia suprimata prezice mortalitate in urmatorii 8 ani). 

Asadar furia nu trebuie suprimata si exprimata, ea trebuie gestionata! 


Pasul 1: Iesi putin...


...daca este posibil, din situatia incarcata emotional si incearca sa-ti identifici gandurile care iti cauzeaza furia! Aici se potriveste vorma " bate fierul cat e cald", pentru ca in aceste momente iti identifici cel mai acurat gandurile disfunctionale care duc la furie.

Pasul 2 : STOP and think!


Nu trece la concluzii si la comportamente atunci cand esti furios, s-ar putea sa-ti schimbi modul in care vezi lucrurile atunci cand nu mai esti "la cald" . Ia jos "ochelarii cu lupa fumurie"! Cum faci asta? Prin punerea "ochelarilor cu lupa rartionala" :) vezi mai jos.

Pasul 3: Disputarea gandurilor care provoaca furia.


O modalitate de a gestiona furia este de a constientiza gandurile care iti trec prin minte atunci cand vezi ca incepi sa te infurii. Disputant aceste ganduri cu intrebari de genul "Ma ajuta la ceva sa ma infurii in acest moment? imi rezolva problema? sau mai degraba ma impiedica sa gasesc solutii la problema mea." (argumentul utilitatii); " Unde scrie ca oamenii trebuie sa se comporte conform normelor mele? Unde scrie ca viata trebuie sa fie corecta? (argumentul empiric); "E logic sa concluzionez ca acea persoana este rea in general si ca a dorit sa-mi faca rau intentionat? (argumentul logic); Vei vedea ca raspunsurile la aceste intrebari iti vor schimba perspectiva in care vezi lucrurile si astfel furia scade.

Pasul 4: Distragerea atentiei !


Ca si plan B, in caz ca nu este posibila disputarea, comuta atentia spre altceva la care sa te gandesti, ceva util care sa-ti "ocupe" mintea si sa fie intr-o alta sfera decat activitatea anterioara.

Pasul 5: Creste toleranta la frustrare!


Atunci cand cineva nu se comporta cum ne-am asteptat, putem avea ganduri de genul: "nu pot suporta ca mi-a vorbit urat!" Incepe prin a-ti spune " Pot suporta!" si a te gandi ca au fost lucruri mult mai dificile pe care le-ai suportat si poti reusi si acum!

Pasul 6: Invata sa ai asteptari realiste de la ceilalti, de la tine insuti si de la viata in general.


De multe ori cerintele noastre de la viata sunt irealiste si absolute: "trebuie sa-mi dea credit"(ceilalti) sau "Trebuie sa castig"(eu) sau "Viata ar trebui sa fie corecta" (viata). Lucrurile nu se intampla de multe ori asa cum ne dorim si este spre binele nostru si al apropiatilor nostri sa invatam cum sa gestionam emotiile din situatiile dificile in care ne aflam uneori.

Pasul 7: Fii asertiv!


Atunci cand suprimi furia, aceasta nu dispare dela sine, iar atitudinea ostila si comportamentul agresiv pot continua,aducandu-ti prejudicii in viata personala si sociala. La fel se intampla si cand exprimi furia, si lasi sa iasa tot ce e rau , ca apoi sa te simti vinovat si sa realizezi ca acele vorbe nu exprima in realitate ceea ce simti si ca au fost spune "la nervi". A treia modalitate si cea mai sanatoasa este sa exprimi ceea ce gandesti, dupa ce ai gestionat furia, fara sa ranesti pe cei din jur. Un exemplu de asertivitate, care se mai numeste si "Eu comunicare" este: " Eu ma infurii cand vad ca iti  lasi lucrurile aruncate pe jos, desi ti-am spus de mai multe ori ca nu imi place acest lucru. Daca ti le vei mai lasa aruncate pe jos, le voi lua si le voi pune intr-un cos unde sa nu ai acces la ele o saptamana!"

Pasul 8: Poti exprima furia intr-un cadru controlat!


Uneori, putem descarca tot ce am acumulat si este negativ, practicand sport. Printr-un exercitiu de imagerie mentala, ne putem imagina situatia sau persoana si ne putem exprima intr-un cadru controlat in care nu ne sunt afectate relatiile cu cei din jur. Sigur, aceasta metoda nu ne rezolva conflictele interpersonale si nici gandurile irationale, deci nu poate fi folosita ca singura metoda de control a furiei, iar in acest sens este limitata :)

Pasul 9: Invata tehnici de relaxare pe care apoi sa le poti utiliza in situatiile "calde"!


Nu renunta chiar daca nu-ti iese din prima! Practice makes it better! :)


Cu bine,

Loredana

Referinte:
Raymond DiGiuseppe, Raymond Chip Tafrate - "Understunding anger disorders", Oxford University Press, 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu